Wednesday, February 16, 2011

Sosiaalinen media: riski vai riskinhallintaa?


Kun yritysten kanssa puhuu sosiaalisesta mediasta, nousee lähes aina esiin riski. Mitä jos työntekijät panevat verkkoon luottamuksellista tietoa, ja sinne se sitten leviää, hallitsemattomiin. Tai entäs jos sisäiseen wikiin pääseekin virheellistä tietoa, jos kaikki saavat siihen kirjoittaa?

Ihan aiheellisia huolia sinänsä - molemmat tosin myös ratkaistavissa. Mutta kun riskistä puhutaan, niin entä sitten kolikon toinen puoli? Miten iso riski yrityksen toiminnan jatkuvuuden kannalta on se, että erittäin paljon tietoja on työntekijöiden sähköposteissa? Ja siellä pysyvät, jos työntekijä lähtee tai joutuu onnettomuuteen. Niinkin voi käydä: Teknologiateollisuus ry:n some-seminaarissa (jonka mielenkiintoiset esitykset löytyvät täältä) kerrottiin, miten yhdessä yrityksessä projektin vetäjä oli infarktin saatuaan kokonaan pois pelistä - ja suuri osa projektin tietoja oli hänen sähköposteissaan. Jaettu työtila olisi helpottanut projektin jatkamista.

Tarkistapa kokeeksi, paljonko yrityksen, projektin tms. jatkuvuuden kannalta oleellista tietoa on sähköposteissa ja paljonko sitä on muiden saatavilla, jos avainihminen yhtäkkiä puuttuisi. Sosiaalinen media voi olla paitsi riski, myös riskinhallinnan väline.

2 comments:

  1. Kolikon toisella puolella on mielestäni myös riski siitä että ilman tehokkaita työkaluja yritystason oppiminen ja kehittyminen on hitaampaa (kuin kilpailijoilla?). Paremmilla ja hieman avoimemmilla työkaluilla kuin sähköposti voidaan mahdollisesti valjastaa useammat aivot keskeisten ongelmien ratkontaan ja yrityksen kehittämiseen nopeammin ja laajemmin. Eikä tarvitse tehdä samoja virheitä aina uudelleen..

    ReplyDelete
  2. Riskistä riskienhallinnan välineeksi, hyvä näkökulman vaihto. Tämä sai minut pohtimaan tiedon omistajuutta yrityksen näkökulmasta, linkki omaan blogikirjoitukseeni alla.

    http://intosome.wordpress.com/2011/02/22/eiko-toissa-tuotettu-tieto-olekaan-yrityksen-omaisuutta/

    ReplyDelete