Tiedättekö, kuka on Suomen kiireisin työntekijä? Se on passiivi. Meidän pitää olla huolissamme passiivista, joka nääntyy työtaakkansa alle. On aika siirtää työt passiivilta jollekulle kasvolliselle tekijälle!
Kunnia sille, jolle kunnia kuuluu: professori Ahti Salolle. Hän totesi saaneensa muistion, jossa passiivi teki taas kaikki työt. Kysyin, saisinko siteerata häntä, sillä ajatus oli niin mainio.
Jos muistiossa passiivi tekee kaiken, se pitää lähettää takaisin ja sanoa, että passiivi ei ehdi, palataan asiaan, kun on löytynyt joku muu tekijä.
Suomessa kehitetään ja selvitetään. Varaudutaan ja huolehditaan. Toteutetaan ja resursoidaan. Laaditaan. Passiivi on todella aktiivinen!
Sanoilla on huima vaikutus. Kun passiivi tekee, samalla loitontuu tehtävä asiakin mukavasti vähän kauemmas. Mitä hankalampi asia, sitä kauemmas se on mukava loitontaa. Muuten joku voisi kysyä, mitä seurauksia asialla on tai kuka sen lopulta maksaa. Vanhukset hoidetaan, lapset koulutetaan ja kaivosten aiheuttamat ympäristöongelmat ratkaistaan.
BBC:n toimittaja John Humphrys on kirjoittanut kaksi mainiota kirjaa sanojen ja kielen tärkeydestä: Beyond Words ja Lost for Words. Sanat ovat niin jokapäiväisiä ja tuttuja, että pidämme niitä itsestään selvinä. Yhtä itsestään selvinä kuin sitä, että muut ymmärtävät sanat samalla tavalla kuin me.
Kuuntelin Mikkelin Kesäpäivillä, kun Aallon yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki puhui ketterästä kokeilemisesta ja siitä, miksi se tuntuu olevan kovin vaikeaa Suomessa. Jäin miettimään, voisiko syynä olla se, että sana "kokeilu" onkin monille negatiivinen. Fyysikolle se herättää positiivisia mielikuvia: tehdään kokeiluja ja katsotaan, mitä uutta syntyy. Ollaan uteliaita. Olen aina pitänyt selvänä, että kokeileminen on positiivinen asia. Mutta entäs jos ei olekaan? Entä jos sen kuulevan henkilön työpaikalla on "kokeiltu kaikenlaista" ilman sen suurempaa tavoitetta tai systematiikkaa? Olisiko "pilotointi" parempi sana? Vai "systemaattinen iterointi"?
"That which we call a rose / by any other name would smell as sweet." Shakespeare oli mestari luomaan mielikuvia sanoilla. Mitähän hän olisi sanonut passiivin aktivismista?
PS. Kirjoitan myös uuden kirjamme blogia Kilpailukyky20. Tervetuloa lukemaan!
Kuva: http://stone-junction.blogspot.fi/2010_05_01_archive.html
No comments:
Post a Comment